„În fiecare an din nou – SYNDROMA ADENO-COLI
Există unele boli care pot amenința serios sănătatea porumbeilor în timpul sezonului de zbor și, prin urmare, afectează în mod semnificativ performanța zborului. Aici se referă la sindromul Adeno-Coli. Doi agenți patogeni joacă un rol în acest „sindrom”. Mai întâi, adenovirusul și al doilea, bacteria E. coli. Când vorbim despre acest sindrom, ne referim la o boală care apare mai ales la porumbei tineri, de până la aproximativ un an. Porumbeii mai vechi nu sunt sau nu sunt frecvent afectați de această boală. Se observă apariția unor caracteristici clinice atunci când porumbeii tineri sunt expuși la stres, de exemplu, când se practică baschet pentru zborurile de antrenament. Dar chiar și în alte circumstanțe stresante, cum ar fi suprapopularea în câmp, poate duce la apariția bolii.
Simptomele sunt bine cunoscute. O mulțime de băut, pofta de mâncare proastă, vărsături și diaree apoasă sunt cele mai evidente simptome. Condiția se înrăutățește rapid și este vorba despre pierderea în greutate. Boala se răspândește rapid pe teren. În 48 de ore, toți porumbeii pot fi bolnavi. O infecție curată cu această așa-numită formă clasică de adenoviroză se poate recupera într-o săptămână. Cu toate acestea, condiția prealabilă este că nu există alte boli complicate, de exemplu, bacteria E. coli. Și deoarece acest lucru este adesea cazul, se vorbește de multe ori despre așa-numitul sindrom Adeno-Coli. Doar prin infecția cu bacteria E.Coli se poate înrăutăți boala și porumbeii pot să se reducă rapid, să piardă în greutate și să obțină excreții verzi. Moartea poate apărea și ca rezultat al complicațiilor cauzate de bacteriile E. coli. În cazuri grave de infecție cu adenovirus, porumbeii pot muri, de asemenea, ca urmare a slăbiciunii și deteriorării ficatului. Porumbeii cu leziuni grave la nivelul celulelor hepatice se recuperează de obicei doar lent de la adenovirus. Ca urmare a experienței de zbor în timpul zborului și a condiției, performanța zborului după recuperare este adesea nesatisfăcătoare.
Adenovirusul formei clasice de adenovirus produce o așa numită „enterită catarală”. Virusul penetrează în celulele intestinale și cauzează deteriorarea peretelui intestinal. Prin distrugerea peretelui intestinal, porumbelul pierde, printre altele, și proteinele. Acestea formează un mediu bun de creștere pentru bacteriile care sunt prezente în mod normal în intestin, cum ar fi E-coli. Această bacterie E. coli mărește deteriorarea peretelui intestinal. Moartea apare adesea ca urmare a complicațiilor cauzate de aceste bacterii (inclusiv otrăvirea sângelui). Dacă nu apar complicații, porumbeii se pot recupera din cauza infecției cu adenovirusul în decurs de o săptămână.
Dar ce vedem cu adevărat în practică? O mare variație a gravității simptomelor. În unele cazuri limitate, porumbeii se vor recupera de infecția cu adenovirusul în decurs de o săptămână, iar daunele vor fi limitate.
Dacă există complicații din bacteria E. coli, procesul bolii poate fi mult mai grav și procesul de recuperare este mult mai lent. Posibilitatea ca o bacterie E. coli să provoace simptomele lor agravante depinde de apărarea tinerilor porumbei. Dacă, de exemplu, băieții sunt încă împovărați de infecții cu trichomonade, hexamitiază sau ornitoză, atunci boala va fi și mai dramatică datorită apărării ulterioare slăbite. Sindromul Adeno-Coli poate fi denumit pe bună dreptate o „boală multifactorială”.
Alte boli debilitante , cum Hexamitiasis sau Trichomonas, cu un imunitar slăbit , ca urmare, factorii de stres , cum ar fi imbarcati, un impact complet asupra tuturor joacă un rol important , printre altele , in severitatea bolii.
Este clar că atenția noastră în cazul porumbeilor tineri ar trebui să fie îndreptată mai ales către menținerea optimă a apărării animalelor.
Diagnosticul se poate face cu mare siguranță pe baza simptomelor clinice, a vârstei la care simptomele apar de obicei și a caracterului sezonier. Cu toate acestea, trebuie să ne gândim și la aceste simptome ca boli cum ar fi infecția cu paramyxovirus, infecția cu herpes, streptococoza, hexamitiaza și salmoneloza. Cu certitudinea că aveți de-a face cu adenovirusul, treceți prin Einführkörperchen în celulele hepatice și în mucoasa intestinală.
Nu puteți utiliza vaccinarea preventivă pentru a lupta împotriva bolii. Adenovirusul la porumbei aparține unui alt grup decât adenovirusul folosit pentru controlul EDS la puii de găină. Acest vaccin a fost folosit mai des la porumbei. Din experiența noastră, o singură doză din acest vaccin nu este eficientă în controlul adenovirusului la porumbei. În publicațiile belgiene se vorbește de rezultate pozitive atunci când porumbeii tineri sunt vaccinați de mai multe ori consecutiv cu acest vaccin.
Nu am putut determina asta încă.
Se știe că nu există medicamente împotriva infecțiilor virale. Aceasta înseamnă că lupta trebuie să se concentreze pe combaterea infecțiilor bacteriene secundare, igiena impactului, prevenirea stresului și creșterea rezistenței porumbeilor.
Combaterea infecțiilor bacteriene secundare
În cazul complexului adenovirus-coli, tratăm în principal E. coli în infecțiile secundare. Această bacterie apare în 97% din intestinele porumbeilor. Prin urmare, acesta poate fi considerat mai mult sau mai puțin ca un rezident intestinal normal. Dar datorită modificărilor ca rezultat al infecției cu adenovirus în intestin, această bacterie poate să se prolifereze brusc. Toxina produsă de această bacterie poate, prin afectarea intestinală, să treacă prin pereții intestinali și să provoace otrăvire a sângelui. În cele mai multe cazuri nu poți să-l ajuți pe porumbel în acest stadiu. Majoritatea nu supraviețui acestei etape.
Prin urmare, este foarte important să se evite această proliferare a bacteriilor coli. Unele remedii au un efect foarte bun. În unele cazuri, poate fi util să se controleze populația coli după oprirea tratamentului. În aceste condiții, stresul poate duce uneori la o creștere mai mare a bacteriilor coli. Desigur, există și vorbe despre suprapopulare. Dar ar trebui să luați măsuri preventive, deci nu trebuie să alegeți această cale. Ar trebui să fie întotdeauna preferat să utilizați cât mai puțin antibiotice. Bacteriile bune suferă la fel de bine.
igienă lovitură
Impactul igienei este, desigur, întotdeauna important. Dar ar trebui spusă o notă laterală. Se spune că nu trebuie exagerat nimic. Acest lucru se aplică și igienei. Bineînțeles, este important să se asigure că nu există distribuție prin intermediul vaselor de băut și alimentelor. Aici, igiena nu poate fi suficient de bună. Pe de altă parte, igiena exagerată poate duce la porumbei tineri, în special, care suferă de mici „necazuri dentare” și prea puțină apărare împotriva bolilor relativ neimportante. În practică, acest lucru nu se va întâmpla rapid. Din experiența mea, iubitul de porumbel știe de obicei ce face.
prevenirea stresului
Prevenirea stresului este, desigur, extrem de importantă. Stresul este adesea cauza infecțiilor latente (ascunse).
Desigur, nu toate stresul poate fi evitat. Tânării porumbei trebuie doar să fie îngropați. Dar suprapopularea este de obicei prevenită. Cu siguranță, când vine vorba de suprasolicitarea loviturilor, unde întotdeauna se întorc la băieți. În afară de faptul că acest lucru provoacă stres, este, de asemenea, adesea cauza izbucnirii infecției cu E. coli.
Stresul în sine reduce apărarea. Protecția redusă crește riscul de infectare. Poate fi necesar un tratament medicamentos. Dar ea poate atinge din nou condiția. Și astfel puteți veni într-un cerc vicios.
Creșterea apărării naturale
În opinia mea, aceasta este baza pentru rezolvarea acestei probleme. Folosirea medicamentelor este mai mult un rău necesar. Se poate contribui deja la creșterea apărării, dacă nu se neglijează igiena, dar nu se exagerează, astfel încât se reduce presiunea de infectare. Dacă evităm stresul, corpul porumbelului are mai multe șanse să construiască o apărare mai înaltă. Dar, de asemenea, prin ameliorarea florei intestinale a porumbeilor (tineri), cineva stimulează apărarea. Prin îmbunătățirea florei intestinale, bacteriile dăunătoare în cazul sindromului Adeno-Coli au șanse mai mici de a se multiplica în mod exploziv. Întrucât, în acest caz, bacteriile coli au șanse reduse de replicare, băieții se pot recupera mai repede de infecția cu virus. Dacă doriți să realizați acest lucru, trebuie să acționați în mod preventiv. Metoda este foarte limitată atunci când infecția este în plină desfășurare. În acest caz, trebuie, așa cum am spus, să trebuiască adesea forțat să caute refugiu în droguri.
Pentru o bună apărare generală, este important ca porumbelul să aibă o digestie bună a alimentelor. Deci, dacă vă asigurați că porumbelul are o bună floră intestinală, sunteți pe drumul cel bun. Bineînțeles că nu este posibil ca porumbeii cu floră intestinală bună să nu se poată îmbolnăvi niciodată. Dar este adevărat că acești porumbei sunt mai în măsură să reziste la infecții datorită unei mai bune apărări a acestora.
Un porumbel cu o floră intestinală sănătoasă are o utilizare mai bună a hranei. Echilibrul vitaminelor este mai bun. Aportul nutrienților va fi mai bun. Pe scurt: porumbelul poate obține o stare mai bună. Și recent, a devenit din ce în ce mai clar că o bună floră intestinală contribuie la faptul că bacteriile dăunătoare nu se pot dezvolta atât de bine. În acest fel, infecțiile cu aceste bacterii vor fi mai puțin severe.
Prin acidificarea apei potabile a porumbeilor cu oțet de cidru de mere, fito-vitalitate, Herba etc. facilitează multiplicarea bacteriilor bune. În acest fel, puteți aduce o contribuție valoroasă la o floră intestinală sănătoasă.
Dar trebuie să aveți grijă ca apa de băut să nu devină prea acidă. Aciditatea poate deveni atât de scăzută încât nici bacteriile bune nu se pot dezvolta bine. Testele pe care le-am făcut anul trecut cu versiunea îmbunătățită a fito-vitalității arată că această metodă naturală de lucru face o contribuție destul de bună la îmbunătățirea stării. Fito-vitalitatea noastra a fost folosita de multi iubitori de porumbei de multi ani.
Cu ani în urmă, am început mai multe teste, adăugând cinci plante defensive la fito-vitalitate. Și, în plus, bine-cunoscutul ginseng. Această rădăcină are un efect stimulator asupra corpului.
S-au scris multe despre vitamine și apărare. Mă întreb de vechea înțelepciune că un porumbel poate obține suficiente vitamine din alimentele sale. Desigur, sunt de acord că un porumbel de bună calitate poate absorbi suficiente vitamine și materiale de construcție pentru a rămâne sănătos în condiții normale. Dar acolo e problema. Porumbelul este doar un sport de înaltă performanță. Și asta necesită mai mult corp decât în condiții normale. Legătura dintre sănătate și apărare este la fel de puternică și fragilă. Chiar dacă faci tot ce ai mai bun pentru a avea grijă de porumbel cât mai curând posibil, sănătatea se va prăbuși ca o casă de cărți atunci când există o lipsă de materiale de construcție esențiale.
De aceea, cred că dacă sunt necesare multe dintre ele, porumbeii vor fi mai buni dacă li se administrează în mod regulat un supliment de vitamină bun. Acest lucru este posibil prin alimente sau apă potabilă. Optimizează sistemele enzimatice din organism prin intermediul acestei intrări suplimentare de vitamine. În acest fel, contribuie din nou la îmbunătățirea apărării.
Un agent dovedit în practică este Farvisol. Acesta este un supliment de vitamine cu conținut ridicat de vitamine și oligoelemente.”
Unele reguli de bază pentru o bună apărare și o bază bună pentru construirea formei:
1 . Evitați stresul porumbeilor. Important aici: evitați suprapopularea.
2. Asigurați-vă, prin bună igienă de bază, că presiunea de infectare a celor mai importante boli ale
porumbeilor rămâne scăzută.
3. Optimizarea sistemelor enzimatice prin furnizarea de alimente de bună calitate și
vitamine bune .
4. Îmbunătățirea metabolismului. Asigurați-vă că flora intestinală este în stare optimă.
Contribuiți la acest lucru prin intermediul apei potabile cu aciditate regulată. (Oțet de cidru de mere, fito-vitalitate,
băutură de apărare)
5. Controlul regulat al fecalelor și gâtului pentru infecții parazitare.
Mult noroc!
Peter Boskamp