Program de intretinere a crescatoriei

Masuri de Profilaxie generala

  1. Se vor asigura conditii corespunzatoare de microclimat si igiena in adaposturi:

-o buna ventilatie fara curenti

-efectuarea cureteniei mecanice in adaposturi si voliere

-se spala si curata zilnic adapatoriele si hranitorile apoi se dezinfecteaza cu o solutie de la Backs iar apoi se clatesc bine cu apa potabila din abundenta.

-saptamanal se executa curatenia totala a volierei prin eliminarea dejectiilor si stropirea podelelor cu un dezinfectant ca de exeplu Backs kokzides, a boxelor, a odihnitorilor.

2. Este obligatorie carantinarea timp de 30 zile a oricarui porumbel nou achizitionat si efectuarea unor examene de laborator care sa ateste starea de sanatate a poruembeilor. Se recomanda achizitia de porumbei de la persoane care cunosc si aplica mijloacele de preventie si combatere a bolilor la porumbeii voiajori.

3. Este strict inerzis folosirea unui echipament altul decat cel special pentru dedicat acestui scop. Vizitatorii vor trebui sa poarte halate si incaltaminte dedicata vizitatorilor la crescatoria de porumbei.

4. La intrare si iesire din crescatorie , mainile se spala cu apa si sapun.

5. Orice imbolnavire se anunta la medicul veterinar curant de preferat la specialisti in columbofilie, singurul medic specializat si in masura sa recomanda conduita terapeutica si sa recomande masurile specifice ce trebuie luate.

6. Se respecta cu strictete toate masurile de preventie si curatenie profilactica mentionate mai sus.

Paramixoviroza la porumbeii voiajori.

Poate aparea la toate verstele porumbeilor. Apare polidispia , adica sete exagerata, anorexia se reduce pofta de mancare, diareee, apoi survin tulburari neurologice, contractii ale muschilor, capul este dat peste spate, sau este rasucit pana la 180grade. Pasarea se dezechilibreaza si moare. Surse de infectare sunt porumbeii bolnavi care prin secretii si exctretii contamineaza habitatul. Se previne doar prin vaccinare.

Difterovariola

Apar leziuni cutanate si pe mucoase cu manifestari specifice, cu noduli pe piele respectiv pe mucoase. Forma difterica este cea mai periculoasa, pasarea putand sa moara din cauza bucatilor de epiteliu descuamat care pot ajunge in glota sau prin inanitie. Se previne prin vaccinare.

Adenoviroza

Apara la porubei cu diaree, voma, se asociaza frecvent cu e coli.

Salmoneloza

Bacterioza cu evolutie rapida la porumbeii tineri si mai lenta la adulti. Apare diaree grava , galbui-verzuie, anorexie, slabire sau pot aparea artrite, torticolis. Se poate preveni prin vaccinare.

Deparazitare interna