Cele mai frecvente boli ale porumbeilor
La porumbei, ca si la celelalte pasari, exista o multime de boli, care pot fi prevenite si tratate daca ne ocupam din timp si folosim produse pentru porumbei de calitate. Impotriva majoritatii bolilor la porumbei exista medicamente insa pentru anumite boli ale porumbeilor este necesara vaccinarea, in vederea prevenirii imbolnavirilor si izbucnirea unei epizootii.
Noi va recomandam produsele pentru porumbei de la firma Backs si hrana Matador sau MDM pentru o buna conditionare a porumbeilor voiajori si reproducerea acestora.
Pseudopesta Aviara la porumbeii voiajori
Este o boala virala infectocontagioasa, epizootica, caracterizata prin morbiditate mare in focar si tendinta evidenta de a difuza in arafa, cu prinderea mai multor localitati sau zone, specifica galinaceelor. Clinic, se caracterizeaza prin evolutie acuta si tulburari generale, prodominand afectiuni digestive respiratorii si nervoase. Noi va recomandam produsul Backs Soja & Oregano , TKK Nature si Usnea pentru problemele digestive si respiratorii la porumbeii voiajori.
Pseudopesta este cea mai grava boala a pasarilor, iar la porumbei apare sporadic, coreleaza cu epizootii la galinacee, fiind exprimata mai ales prin sindrom nervos. Porumbeii tineri sunt mai sensibili si fac forme mai grave de boala. Porumbeii voiajori din linii atent selectionate(in special porumbeii ornamentali) sunt mai sensibili decat porumbeii rustici. Preventia se face prin vaccinare cu Avipestisota, vaccine viu, liofilizat contra bolii Newcastle adica Pseudopesta aviara.
Paramixoviroza porumbeilor
Este o bola inectioasa de mare contagiozitate, asemanatoare cu prseudopesta aviara, care afecteaza In principal porumbeii. In general boala debuteaza printr-o usoara rinita, stranut , jetat nazal, inflamatia ploapelor si lacrimare.Ulterior starea de sanatate se inrautateste aparand tulburari digestive si nervoase. Boala produce pagube serioase crescatorilor. Puii de porumbel proveniti din parintii vaccinati sunt protejati numai in primele saptamani de viata. Preventia bolii se face prin vaccinare. In practica puii se vaccineaza la 4 saptamani in rapel semestrial biannual iar porumbeii maturi in luna februarie cu un vaccine anual.
Difterovariola porumbeilor
Este o boala virala care evolueaza mai frecvent , sub forma subacuta si se manifesta fie ca o eruptive cutanata, caracterizata prin noduli de diferite dimensiuni localizati pe diferite zone ale corpului: pe ploape, in jurul narilor, la comisurile ciocului, in regiunea piceoarelor etc.. fie cu localizare pe mucosae ( limba , cavitatea bucala , conjunctiva, nazala) si se manifesta prin asa-numitelor false membrane care sunt foarte aderente la mucosae si care duc la diferite afectiuni in functie de localizare.Masurile de preventive specific sunt vaccinarea porumbeilor cu Romporpox, vaccine viu liofilizat, facut prin badijonarea unei zone deplumate de pe fata laterala a gambei.
Salmoneloza
Este o boala bacteriana larg raspandita , produsa in general de Salmonella. La porumbeii adulti, boala evolueaza in general asimtomatic, dar pot fi purtatori de Salmonela pe care le transmit puilor. La porubeii tineri semnele clinice se caracterizeaza prin abatere, sete, diaree, lipsa poftei de mancare, respiratie dificila. Apar artrite la nivelul articulatiilor, aripilor si picioarelor, ceea ce determina jena in mers sau imposibilitatea zborurilor, de unde si denumirea de boala aripilor.
Coccidioza (Eimerioza)
Este o boala intestinala , produsa de organizme unicelulare, numite cocidii.
Aproape toti porumbeii sunt purtatori de coccidii dar boala apare cand porumbeii sunt slabiti si sunt conditii de umezeala in adapost unde coccidiile se pot dezvolta. In general digestia este afectata, cu fecale moi si apoase iar boala se poate agrava prin suprainfectarea intestinului subtire si cu alte organisme patogene.
Cea mai importanta masura de preventive este igiena in voliere si intarirea sistemului imunitar al porumbeilor. Tratamentul se face cu antibiotic. Firma Backs a dezvoltat o solutie Naturala TKK care impiedica aparitia acestor boli ale porumbeilor.
Tricomonoza (malaiul)
Este o boala frecventa a porumbeilor cauzata de protozoare flagelate. Acestea se localizeaza in general in zona faringelui formand depozite alb-galbui asemanatoare malaiului si care pot duce la moartea porumbelului prin asfixiere dar se pot localiza si in alte parti ale organismului. In majoritatea cazurilor pasarile grav afectate mor. De aceea este importat sa prevenim aceste boli. Se face un tratament preventive impotriva acestei boli sau se da constant porumbeilor in apa TKK de la Backs.
Hexamidiaza
Este cauzata tot de microorganisme flagelate ca si tricomonoza. Acestea se deplaseaza mai ales in intestine ducand la tulburari digestive. De acceea noi recomandam Backs Soja & Oregano un ulei special conceput sa arda microorganismele din intestinul porumbelului lasand flora intestinala benefica organismului. Acest ulei prin folosirea regulata 5 zile inainte de concursuri si o data la 3 saptamani ajuta la prevenirea acestor boli intestinale reducand efectul microorgansmelor patogene.
La porumbeii adulti, desi semnele clinice nu sunt evidente, aciastia slabesc si tonusul vital si performantele sportive sunt mult mai reduse.
Microplasmoza
Este o boala infectioasa, bacteriana, cauzata de microplasme. Boala apare in general pe fondul organismului slabit. Boala se manifesta prin secretie nazala gri-murdara chiar purulenta, iar respiratia devine greoaie, si zgomotoasa. Tratamentul se face cu antibiotic si tonice sau vitamine dupa caz.
Afectiuni oculare ale porumbeilor
Afectiuninile oculare are porumbeilor voiajori se trateaza cu oculoforte sau picaturi de ochi de la Backs.
Candidoza
Este o micoza produsa de o ciuperca. Boala apare in mod special la porumbeii tineri si la pasarile slabite cu alte boli preexistente. Boala se manifesta prin lipsa poftei de mancare abateri si respiratie ingreunata. Ciuperca se localizeaza adesea in cavitatea nazala si bucala sub forma de depozite albicioase cu aspect branzos. Leziunile se pot extinde si la nivelul gusei, esofagului si intestinului. Tratamentul se face cu Rivanol si vitamine de la Backs Super Backsin
Sindromul Adeno-coli la porumbeii voiajori
In ultimii ani, porumbeii tineri in multe crescatorii a fost afectat de asa-zisul sindrom adeno-coli ce reprezinta o asociere intre adenovirus si bacteria Escherichia coli.
Simptomele sunt bine-unoscute: apatie, sete exagerata, anorexie, voma si diaree apoasa sau distrugerea masiva a ficatului. Apare rapid o dezhidratare masiva in maxim 2 zile afectand toti porumbeii tineri cu mortalitate de 70-80%.
Daca porumbeii ar fi afectati doar de Adenovirus atunci recuperarea s-ar produce mult mai rapid in 7-8 zile. Insa din pacate aceste cazuri se complica cu aparitia bacteriei E.coli germen opportunist care agraveaza tabloul clinic, penetrand peretele intestinal provocand o stare septicemica care va duce la moartea porumbelului.
Din pacate inca nu exista un vaccin eficace pe piata pentru tratarea acestei boli. Vccinarea porumbeilor contra acestei boli nu are din pacate nici un efect asupra porumbeilor afectati de boala Adeno-coli.